Randig tröja

Audrey Tautou som Coco Chanel i filmen om henne

Jag fortsätter den senaste tidens franska tema i bloggen med denna veckas garderobsmåste: randig tröja. En båtringad randig tröja skickar direkt in lite fransk je ne sais quoi i din garderob. Det är dessutom ett av de mest smickrande plagg du kan ha på dig. De mest klassiska ränderna är givetvis blått och vitt, men det är också fint med svart och vitt eller rött och vitt.

Det finns några franska basplagg som aldrig blir omoderna, ballerinaskor från Repetto, sandaler från K. Jacques, smala svarta capribyxor, och den perfekta randiga tröjan, ”la marinière”. Alltid rätt, och du kan inte ha för många! Det här klassiska plagget kommer vara snyggare och ha en mycket längre livstid i din garderob än volangtoppen med små strasstenar som du rycker med dig från affären bara för att du är sugen på att köpa nåt, vad som helst.

Den franska randiga sjömanströjan har sitt ursprung i Bretagne, den franska provinsen vid engelska kanalen. Typiskt sett har den långa ärmar, båtringning och ränder som börjar någonstans vid bröstbenet. Jag tycker att randiga tröjor är fina även när de är rundhalsade med kort ärm och med ränder hela vägen!

Håll med om att det är inte mycket som slår tjusningen av en oversizad randig tröja med uppkavlade ärmar, även om du inte är på en båt!

Tänk Jean Seberg i sin randiga tröja i filmen A bout de souffle från 60-talet, och Picasso och Brigitte Bardot. Petit Bateau, Armor Lux, St James och APC är fyra märken som vid varje givet ögonblick har randiga tröjor i sitt sortiment. Filippa K har det också ofta.

Brigitte Bardot

Brigitte igen

Kate Moss och Alexa Chung

Jean Seberg

Sienna Miller

Picasso

Gwyneth Paltrow

Francoise Hardy

Coco Chanel

Jean Seberg

Kate Moss

Marianne Faithfull

Haha är jag tjaatig? Kate igen...

Isabel Marant ss 2011

Jean Paul Gaultier

Audrey Hepburn

Edie Sedgwick

Debbie Harry

EmailFacebookShare
Det här inlägget postades i Garderobsmåsten, Stilikoner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>